10 najčešćih grešaka zbog kojih odeća u ormanima propada

1. Pogrešno odlaganje sezonske garderobe

Pogrešno odlaganje sezonske garderobe
Foto: brightside.me
Pre nego što sklonite sezonsku garderobu, odnesite je na hemijsko čišćenje. Ne odlažite neopranu garderobu, jer vaš kaput sa krznom može izgubiti originalni sjaj, a kožna odeća postati manje fleksibilna i sjajna. Još jedna stvar koju ne smete zaboraviti jeste da ostavite sa odećom i neki insekticid.

2. Vakuumsko pakovanje sve odeće

Vakuumsko pakovanje  sve odeće
Foto: brightside.me
Vakuumske vreće su veoma popularne u poslednje vreme, ali ovakav način čuvanja odeće nije dobar za krzno i kožu jer će se odeća brzo "ugušiti" bez kiseonika. Imaće neprijatan miris, spoljni delovi će postati lepljivi, a krzno će se oštetiti i popucati.

3. Pogrešni ofingeri

Pogrešni ofingeri
Foto: brightside.me
Ne škrtarite na ofingerima. Ako imate 5 ofingera i 10 komada odeće, imate problem. Još jedna stvar koju ne smete uraditi jeste slojevito slaganje odeće. Ako naslažete 5-7 komada jedan na drugi, odeća pod pritiskom neće moći da "diše".

• Birajte ofingere srazmerno veličini odeće. Ovo će sprečiti "lopte" na rukavima.

• Birajte ofingere po tipu i težini odeće: ne stavljajte teške krznene kapute i kožne jakne na male, tanke ofingere. Haljine napravljene od osetljivih materijala ne bi trebalo stavljati na stare, drvene ofingere koji mogu pocepati tkaninu.

4. Pogrešno odlaganje pletene odeće i džempera

Pogrešno odlaganje pletene odeće i džempera
Foto: brightside.me
Pletenu i vunenu odeću ne bi trebalo držati na ofingerima. Na taj način će se opustiti i izgubiti oblik. Police su savršene za držanje mekanih, čupavih džempera. Složite vunene džempere i ostavite ih na odvojenoj polici. Ako stavite nešto na njih, izgubiće oblik.

5. Držanje dugih haljina na ofingerima

Držanje dugih haljina na ofingerima
Foto: brightside.me
Haljine i suknje dugačke toliko da dodiruju dno ormara, treba držati na šipci. Na ovaj način nećete morati da ih često peglate.

6. Pogrešno čuvanje pantalona

Pogrešno čuvanje pantalona
Foto: brightside.me
Osim obične šipke za ofingere, moderni plakari sada imaju šipku koja se pomera. Ali, pantalone i farmerke se rastežu na pregibima ukoliko su složene, a ako koristite ofingere sa štipaljkama, oni će ostaviti tragove. Zato je najbolje da pantalone okačite na ofingere koji imaju štipaljku koja će obuhvatiti celu dužinu.

7. Slažete brushaltere na pola

Slažete brushaltere na pola
Foto: brightside.me
Ako slažete brushaltere na ovaj način, rizikujete da oni izgube svoj izgled koji ima važnu misiju: da drži vaše grudi i naglasi njihovu lepotu. Najbolje je da slažete brushaltere tako da im korpe naležu jedna na drugu.

8. Koristite police umesto ofingera i obrnuto

Koristite police umesto ofingera i obrnuto
Foto: brightside.me
Bluze, majice i haljine napravljene od osetljivih materijala držite na ofingerima koji odgovaraju njihovoj veličini. Pletenu i vunenu odeću slažite na polici kako se ne bi rastegla.

9. Držite više komada odeće na ofingerima koji nisu dizajnirani za tu svrhu

Držite više komada odeće na ofingerima koji nisu dizajnirani za tu svrhu
Foto: brightside.me
Najgora ideja koju možete imati najverovatnje jeste držanje nekoliko komada garderobe na jednom ofingeru. Nećete dobiti više mesta u ormaru, ali ćete definitivno uništiti odeću ispod. Nekoliko komada garderobe na jednom ofingeru jedino je u redu ako ofinger ima nekoliko nivoa.

10. Odlaganje nezakopčane odeće

Odlaganje nezakopčane odeće
Foto: brightside.me
Kada stavite odeću na ofingere, ne zaboravite da zakopčate dugmiće i rajsferšluse. Ovako su veće šanse da vaša odeća zadrži svoj oblik.

Primjedbe