10 saveta koji će vas poštedeti čestog pranja kose

1. Pazite na ishranu

Pazite na ishranu
Foto: inglamour.net
Da bi vam kosa što duže bila čista, izbacite svu masnu i prženu hranu iz ishrane.Isto važi i za šećer, beli hleb i konzerviranu hranu. Zamenite ove proizvode voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, nemasnim mesom i orašastim plodovima. To će značajno smanjiti aktivnost lojnih žlezda.

2. Koristite šampon za suvo pranje kose

Koristite šampon za suvo pranje kose
Foto: huffingtonpost.ca
Da biste prikrili masni sjaj, podelite kosu na pramenove i nanesite na korene šampon za suvo pranje kose, poput laka za kosu, sa udaljenosti 20 do 30 cm. Ako je šampon u formi talka, nanesite ga na koren. Sačekajte nekoliko minuta, a onda očešljajte kosuSuvi šampon će stvoriti zaštitni sloj oko masne dlake, što će, bar na neko vreme, učiniti da vam kosa izgleda čisto.

3. Ne zanemarujte aksesoare

Ne zanemarujte aksesoare
Foto: threezly.com
Ako imate šiške, marama može biti zanimljivo rešenje. Sve što je potrebno jeste da operete šiške, podignete ih i vežete maramu, što možete uraditi na razne načine. Ona dobro izgleda i sa puštenom i sa vezanom kosom.Može biti i pravi spas za one sa kratkom kosom. Masnu kosu možete prikriti i pomoću raznih šnala i rajfova sa cvećem itd.

4. Obratite pažnju na temperaturu vode

Obratite pažnju na temperaturu vode
Foto: learningame.org
Kada perete kosu, koristite toplu ili mlaku vodu. Vrela voda pojačava proizvodnju masti koju luči teme. Nakon što operete kosu, najbolje je da je pustite da se prirodno osuši.

5. Vežite kosu u pletenice

Vežite kosu u pletenice
Foto: onedio.co
Bilo kakve pletenice uradiće sjajan posao kada je u pitanju prikrivanje masnog korena kose. Što ih sitnije upletete, to bolje. Važno je da pletenica ne bude zaglađena, već opuštena, sa ponekim pramenom koji štrči - glatka pletenica će još više istaći masnoću kose.

6. Očešljajte kosu pre spavanja

Očešljajte kosu pre spavanja
Foto: onedio.co
Očešljajte kosu pre odlaska u krevet. Kada se namestite na jastuku, izvucite kosu tako da bude uz gornju ivicu jastuka. Ako vam dužina omogućava, vežite konjski rep ili napravite labavu pletenicu.

7. Promenite razdeljak

Promenite razdeljak
Foto: elitedaily.com
Prebacujte razdeljak s ajedne strane na drugu, ili napravite dijagonalni razdeljak ako nosite prav razdeljak na sredini. Razlog za ovo je jednostavan: kada kosu uvek nameštate na isti način, ona gubi obim u korenu. Takođe, teži da bude najprljavija duž razdeljka. Kada promenite razdeljak, vaša kosa će dobiti drugačiji izgled, volumen i izgledaće čistije.

8. Izbegavajte zalizane frizure

Izbegavajte zalizane frizure
Foto: dailymail.co.uk
Glatke i zalizane frizure čine da kosa izgleda još masnije i neurednije. Najbolja opcija je da natapirate blago kosu u korenu da bi dobila na volumenu i napravite punđu.

9. Perite češljeve i četke

Perite češljeve i četke
Foto: onedio.co
Važno je da redovno čistite pribor za stilizovanje kose, da biste sprečilii da se masnoća sa kose, balzami i sredstva za oblikovanje, ponovo nađu na vašoj kosi svi zajedno. Operite četke i češljeve jednom nedeljno u toploj vodi sa šamponom ili sapunom.

10. Kako da pravilno operete kosu

Kako da pravilno operete kosu
Foto: brightside.me
- Umestou peškir, mokru kosu uvijte u pamučnu majicu da biste izbegli naelektrisan izgled.
- Ne grebite teme. Vrhovima prstiju nežno umasirajte šampon u kosu.
- Nikada nemojte stavljati balzam na koren kose.
- Pre nego što stavite balzam, iscedite kosu.

Primjedbe