13 bizarnih detalja u Hariju Poteru koje garantovano niste primetili

1. Odeća Dolores Ambridž

Odeća Dolores Ambridž
Foto: warnerbros.com
Prema scenariju filma "Hari Poter i Red feniksa", novi nastavnik - Dolores Ambridž - dolazi u školu i teroriše sve svojim pravilima. Pazite ovo: što njen karakter biva zlobniji, luđi i moćniji, to tamniju odeću ona nosi.

2. Prvi i poslednji delovi sage su simetrični

Prvi i poslednji delovi sage su simetrični
Foto: warnerbros.com
Postoji zanimljiv paralelizam: Hagrid vozi Harija do kuće Darslijevih na Sirijusovom letećem motociklu. Kada dođe vreme da Hari napusti svoju kuću, Hagrid ga takođe odvozi na istom motoru. Još jedno zapažanje: Hagrid uvodi Harija u svet magije pokazujući mu Dijagon aleju i prateći ga u Hogvorts; on ga takođe odvodi iz ovog sveta, kada nosi "mrtvog" Harija nazad u Hogvorts u poslednjem filmu.

3. Sličnost Ćudljivka i Bila Vizlija nije slučajna

Sličnost Ćudljivka i Bila Vizlija nije slučajna
Foto: warnerbros.com
Likovi Ludookog Ćudljivka i Bila Vizlija dobro su poznati fanovima. Zanimljiva činjenica: glumci koji su igrali ove uloge su povezani. Brendan Glison, koji je briljantno odigrao ulogu čarobnjaka sa staklenim okom, otac je Donala Glisona, koji je igrao Ronovog starijeg brata.

4. Drugi čuveni filmski trio pretrpeo je određene promene

Drugi čuveni filmski trio pretrpeo je određene promene
Foto: warnerbros.com
Prema knjigama, trio koji čine Melfoj, Kreb i Gojl, ostaju nerazdvojeni sve do tragičnih događaja u sobi tajni. Međutim, tvorci filma su rešili da promene ovu scenu: glumac koji je igrao Kreba je uhapšen, pa stoga nije mogao da igra u filmu i zamenjen je Blejzom Zabinijem.

5. Trudna Belatriks

Trudna Belatriks
Foto: warnerbros.com
Za vreme snimanja filma "Hari Poter i Polukrvni Princ", Helena Bonam Karter je bila tudna. To je razlog zbok kojeg je nosila široku odeću i izbegavala krupne kadrove svoje figure tako što se krila iza nameštaja i drugih predmeta.

6. "Ja otvaram na kraju."

"Ja otvaram na kraju."
Foto: warnerbros.com
Još jedan zanimljiv zaplet: prva knjiga o Hariju Poteru je objavljena 1998. godine - godina kada se po poslednjoj knjizi dogodila bitka za Hogvorts. Da se prisetimo natipisa na ogrlici koju je Dambldor ostavio Hariju: "Ja otvaram na kraju." Harijeva priča je "otvorena" kada je "zatvorena", na kraju.7. Iskrene emocije
Iskrene emocije
Foto: warnerbros.com
Sećate se scene u filmu kada učenici ulaze u Veliku sobu kako bi prisustvovali ceremoniji sortiranja. Iznenađena lica dece u tom trenutku nisu gluma: Danijel, Rupert i Ema su zaista videli sobu po prvi put.

8. Šta Čo Čang radi tu?

Šta Čo Čang radi tu?
Foto: warnerbros.com
Sećate li se Čo Čang, Harijeve prve ljubavi, koja se takođe pojavila u poslednjem filmu? Ona je nosila školsku uniformu i bila u Hogvortsu sa ostalim učenicima, kao da još uvek ide u školu. To je prilično čudno, jer bi Čo trebalo da ude godinu dana starija od Harija, pa bi trebalo da je već diplomirala u to vreme.

9. Ronov i Hermionin patronus nije slučajan

Ronov i Hermionin patronus nije slučajan
Foto: warnerbros.com
Patronus Rona Vizlija je Džek Rasel terijer, lovački pas koji juri druge životinje. Uzgred, Hermionin patronus je vidra.

10. Postoji razlog za promenu boje kose Nimfadore Tonks

Postoji razlog za promenu boje kose Nimfadore Tonks
Foto: warnerbros.com
U knjigama je Nimfadora Tonks opisana kao veštica koja može da menja svoj izgled. Ona obožava ružičastu kosu, ali u filmovima je ona ljubičaste boje. Razlog jeste da je ne bi povezivali sa Dolores Ambridž, koja je poznata po svojoj ljubavi prema ružičastoj boji.

11. Žena Draka Melfoja je zapravo devojka Toma Feltona

Žena Draka Melfoja je zapravo devojka Toma Feltona
Foto: warnerbros.com
U epilogu, surećemo odrasle likove i njihovu decu, uključujući Draka Melfoja i njegovu ženu i sina. Uloga Astorije Melfoj pripala je glumici Žad Gordon, koja je u to vreme bila devojka Toma Feltona.

12. Misteriozna tapiserija

Misteriozna tapiserija
Foto: warnerbros.com
U filmu "Hari Poter i Red feniksa", kada Hari ispituje Sirijusovo porodično stablo, primećujemo da su Blekovi davali imena svojoj deci po zvezdama i sazvežđima: Sirijus, Regulus, Belatriks i Andromeda.

13. Poslednji plus Viktora Kruma i Hermione Grejndžer

Poslednji plus Viktora Kruma i Hermione Grejndžer
Foto: warnerbros.com
Prema poslednjoj knjizi, Viktor Krum je došao na venčanje Bila i Fler. Najpre je prvi deo filmske adaptacije uključivao scenu u kojoj Viktor i Hermiona plešu dok ih Ron osuđujuće gleda, ali su se kasnije tvorci filma predomislili i izbacili ovu scenu.

Primjedbe