BUJNA I LEPA, KAO SA REKLAME: 22 načina kako da vam kosa postane gušća i zdravija kao nikada do sad

1. Redovno je šišajte

Redovno je šišajte
Foto: tomorrowoman.com
Mnoge žene se ne usuđuju da redovno krate kosu jer je vole dugu. Ali, ako je često kratite, isplatiće vam se na duže staze. Skidajući samo minimum svakih par nedelja oslobađate se iskrzale i procvetale kose, što bi inače izazivalo lomljenje, a to bi zapravo dovelo do kraće kose.

Stručnjaci preporučuju da pitate frizera da skrati 1 cm svakih 10 do 12 nedelja da sprečite pucanje krajeva pre nego što počnu.

2. Polako sa šamponom

Polako sa šamponom
Foto: judithb.net
Kosa proizvosi prirodna ulja zvana sebum, koje šampon skida (zajedno sa prljavštinom i ostacima prozvoda za kosu). Ovaj proces može isušiti kosu i ostaviti je sklonu lomljenju.

Dozvoliti svojoj kosi dobra ulja je dobra stvar. Ulja im daju vlažnost, elastičnost i zaštitnu barijeru. Šamponiranje 2-3 puta nedeljno je dovoljno za većinu ljudi - naročito ako nemate previše masnu kosu.

Dok se vaša kosa prilagođava ređem pranju kose, zašto ne probati suvi šampon. Plavuše mogu jednostavno izblendovati kukuruzni skrob sa eteričnim uljima, dok one sa tamnijom kosom mogu jednostavno dodati malo kakao praha kao prirodno rešenje protiv masne kose.

3. Preskočite hemikalije

Preskočite hemikalije
Foto: naturallivingideas.com
Većina šampona sadrži sulfate - hemikalije koje skidaju vredna prirodna ulja sa kose. Oni takođe sadrže brojne druge toksične hemikalije koje prave pustoš za vašu kosu i zdravlje.

Potražite prirodne šampone, ili još bolje, napravite sopstveni. Šampon može da vam se sastoji od maslinovog sapuna, ulja avokada, eteričnih ulja i glicerina.

4. Ispirajte kosu hladnom vodom

Ispirajte kosu hladnom vodom
Foto: mindly.org
Pre nego što izađete iz tuš kabine, dajte kosi finalno ispiranje hladnom vodom. Vaša kosa će se sravniti, dobijajući gladak izgled, na taj način smanjićete gubitak vlage i sprečiti njeno lomljenje.

Dobra stvar je da ovo malo mučenje sa hladnom vodom ima više svrhe: povećava cirkulaciju, smanjuje celulit, pa čak i popravlja raspoloženje.

5. Ispirajte kosu jabukovim sirćetom

Ispirajte kosu jabukovim sirćetom
Foto: makeupandbeauty.com
Ovo čudo od sirćeta ima toliko blagodeti za sve, uključujući vašu kosu i kožu. Kada isperete kosu sirćetom, uklonićete gomilu proizvoda za stilizovanje. Takođe, zaštitiće vašu kosu od hlora, oslobađa od peruti, ostavljajući kosu manje sklonu lomljenju.

Redovnim ispiranjem vaša kosa će postati meka, glatka i jaka. Pomešajte u jednu posudicu mlake vode i sirćeta u razmeri 4:2, isperite kosu tom smesom, a zatim sačekajte malo da odstoji, pa isperite vodom.

6. Fenirajte hladnim vazduhom

Fenirajte hladnim vazduhom
Foto: giphy.com
Peglanje i uvijanje loše je za kosu i predstavlja vodeći uzrok lomljenja. Ostavljajući kosu da se prirodno osuši na vazduhu jedna je od najboljih stvari koji možete da uradite za svoju kosu.

Ako ne možete da podnesete pomisao da izađete iz kuće neisfenirane i neobuzdane kose, sledite ove stručne savete:

*Odmorite kosu dan ili dva od toplote
*Dodajte ulje ili neki proizvod za zaštitu od toplote na mokru kosu pre nego što počnete da je stilizujete, kako bi je zaštitili od oštećenja.
*Podesite fen na najnižu toplotnu energiju za minimalnu štetu

7. Ako je farbate, farbate je prirodnim putem

Ako je farbate, farbate je prirodnim putem
Foto: youtube.com
Baš kao i šampon, boje za kosu sadrže hemikalije koje oštećuju kosu i koje dovode do lomljenja kose. Čak i oni koji tvrde da je farba "prirodna" ponekad sadrže opasne hemikalije kao što je amonijak.

Da biste imale potpuno prirodnu boju, bez hemikalija, zašto ne date prednost kani ili nekim drugim prirodnim farbama? Čak i ovaj način, prirodnim farbanjem, odlično prekriva sede.

8. Nanosite ulje jednom nedeljno

Nanosite ulje jednom nedeljno
Foto: boredpenguin.com
Redovna primena prirodnih hranljivih ulja ključ je za sprečavanje lomljenja kose i podsticaja bržeg rasta kose. Ne trošite novac na proizvode koji se prodaju kao da su nešto spektakularno - ima dosta jeftinih ulja koja će dodati vlagu vašoj kosi, smanjiti perut i, naravno, pomoći bržem i zdravijem rastu kose. 

Dajte prednost: arganovom ulju, ulju nara, kokosovom ulju, ricinusovom, maslinovom, ruzmarinovom, avokadoovm i jojobinom ulju.

9. Sok od luka ili/i sok od krompira

Sok od luka ili/i sok od krompira
Foto: readanddigest.com
Krompirov sok je bogat hranljivim sastojcimakoji su bitni za zdravu kosu. Možete ga masirati na vlasište kose i ostaviti da odstoji 15 minuta pre ispiranja.

Luk je bogat sumporom i povećava proizvodnju kolagena, pomažući brži rast kose. Kao i sok sa krompirom, može se primeniti 15 minuta pre ispiranja.

10. Redovno koristite masku za kosu

Redovno koristite masku za kosu
Foto: goddessweaves.com
Maske za kosu mogu izlečiti niz problema koji otežavaju rast kose. Tretirajte svoju kosu prirodnim maskama za kosu. Uzmite sve prirodne sastojke iz frižidera i napravite kraljevsku masku za kosu kombinujući: bananu, jabukovo sirće, maslinovo ulje, laneno ulje, limun, jaje, cimet, med, zelenu glinu u prahu...Šta god da kombinujete od ovoga, nepogrešiv je izbor.

11. Esencijalna ulja

Esencijalna ulja
Foto: lucypeters.com
Koriste se za svakakve bolesti, eterična ulja mogu da reše probleme s rastom kose. Izaberite ulja (lavanada, majčina dušica, ruzmarin, bor, pepermint) koja će podstići rast i poboljšati kvalitet kose, ukloniti nečistoće odblokirati folikulu dlake i stimulisati kožu glave. 

Pomešajte nekoliko kapi ovih ulja u svoj šampon ili u masku, dva puta nedeljno.

Primjedbe