NAJBOLJI FINANCIJSKI savjeti za one koji žele da im brak potraje

Uz slične poglede na svijet, privlačnost i strpljenje, slaganje oko financija jedan je od najvažnijih aspekata bračnog života.
Možda čak i najvažniji, ako pitate odvjetnike i terapeute koji iz godine u godinu izvještavaju kako je novac, uz nevjeru, i dalje na vrhu ljestvice razloga zbog kojih dolazi do razvoda.
Dobra je vijest to da financije ne moraju biti problem ako prestanete probleme trpati pod tepih te s bračnim partnerom otvoreno razgovarate i u vezu uvedete pravila kojih ćete se oboje pridržavati.
Kako bismo vam olakšali proces financijskog zaljubljivanja, donosimo pet zapovijedi koje bi svaki suprug i supruga trebali poštovati.

Uvedite “financijski dejt” barem jednom mjesečno

Ne zvuči romantično? Postat će vam kad shvatite kako ste uštedjeli novac za onaj kauč o kojem sanjate i da vam je bračna komunikacija bolja no ikad! Sjednite uz šalicu kave na sat vremena, otvorite blokiće, stavite račune na stol i napravite plan – koliko imate, koliko dugujete, koliko smijete potrošiti i hoće li vam išta ostati? Obećajemo, svaki mjesec bit će vam sve lakše, a na napokon ćete i sami znati na čemu ste kad je novac u vašoj kući u pitanju.

Cijenite događaje više od materijalnih stvari

Prestanite doživljavati svoju vezu kroz materijalne stvari. Pokloni za rođendane i godišnjice, izlasci i glamurozna putovanja neka padnu u drugi plan ako za njih nemate dovoljno novca. Pametne financijske odluke učvrstit će vašu vezu i pomoći vam da prebacite fokus na ono što je doista važno, a to je vrijeme provedeno s osobom koju volite, a koje ne stoji baš ništa.

Prestanite lagati partneru

Muškarci i žene diljem svijeta lažu o novcu koji su potrošili iza leđa bračnih drugova te o dugovima iz kojih nikako ne mogu isplivati. Ako je vaša veza iskrena i prava, a vi želite da uspije, odvažite se, sve priznajte i skinite kamen s leđa. Dobar partner ovdje bi također trebao pokazati junačku stranu i kolegijalnost te vaše priznanje prihvatiti bez previše osuđivanja jer bi oboma ciljevi trebali biti jasni, a to su rješavanje problema i rad na boljoj komunikaciji.

Nevješto baratanje karticama pretvorite u priliku za učenje

Vjerovali ili ne, kartice mogu spasiti vašu vezu, i to ako napokon naučite vješto baratati njima. Educirajte se o odgodama i načinima plaćanja te iz svog života izbacite sve kartice kojima opravdavate trošenje preko vlastitih mogućnosti, a zadržite one koje vam omogućuju da pratite svoje financije i brzo plaćate bez nepotrebnih komplikacija. Danas bi svaka osoba trebala biti financijski pismena kako bi mogla vješto baratati zarađenim i uloženim novcem, a dvije financijski educirane glave omogućit će vam ravnopravnost i mogućnost da zajedničku imovinu iskoristite do maksimuma. Na primjer, Mastercard karticom možete plaćati jednokratno ili obročno bez kamata i naknada pa nema dugova. Klince bi također trebalo učiti da budu financijski odgovorni. Bez otvaranja bankovnog računa možete za njih uzeti Mastercard prepaid karticu, a limit određujete sami iznosom koji im uplatite. Tako smanjujete rizik od gubitka i krađe novca te ih učite da prate svoje troškove i upravljaju budžetom.

Nemojte se skrivati iza “tradicionalnih uloga”

U vašoj kući sve je novčane odluke donosio otac pa mislite da ni vi ne morate znati ništa o svijetu financija pa čak ni vlastitim računima? Ili, ako ste muškarac, smatrate kako je vaše pravo preuzeti kormilo? Vremena su se promijenila!
Danas bi svaka osoba trebala biti financijski pismena kako bi mogla vješto baratati zarađenim i uloženim novcem, a dvije financijski educirane glave omogućit će vam ravnopravnost i mogućnost da zajedničku imovinu iskoristite do maksimuma.

Primjedbe