GRICKATE NOKTE? To zapravo otkriva JEDNU STVAR o vama!

Onda je “ma što si nervozna” rečenica koju ste puno puta čuli. 

Možda su vas i “počastili” izjavom da imate neki blaži kompulsivno-opsesivni poremećaj. Jedno novo istraživanje sada je dokazalo da uzrok vaše uopće ne mora biti loš ili negativan 



Prema medicinskom istraživanju koje su proveli stručnjaci sa sveučilišta u Montrealu, kompulzivne navike usmjerene na tijelo poput griženja noktiju mogu biti posljedica bezazlene osobine perfekcionizma. Istraživači su nešto ustanovili na tom polju.

A to je da su pojedinci s ovim tipom repetitivnih ponašanja često nestrpljivi perfekcionisti koji svoje zadatke obavljaju brže od drugih ljudi pa lako “potonu” u dosadu koja je okidač za njihove kompulzivne navike. 



Uz grickanje noktiju i usana u ovu kategoriju spada i navika vrćenja kose prstom, “prčkanje” po koži i ostala ponašanja koja se rutinski ponavljaju kod pojedinca.. 

Sudionici istraživanja stavljeni su u četiri različite situacije u kojima su ih provocirali frustracijom, stresom, dosadom i opuštenošću. Većina sudionika “okrenula” se svojim repetitivnim navikama isključivo u stanju dosade, a ne u stanju stresa ili frustracije što dokazuje da one nisu nužno rezultat nervoze. 

Primjedbe