13 prirodnih načina da ispravite kosu bez pegle i feniranja

Pravilno stilizovanje započinje pod tušem

Pravilno stilizovanje započinje pod tušem
Foto: brightside.me
• Nije šala. Dobru frizuru ne možete napraviti bez dobrog šampona i balzama. U ovom slučaju, pobrinite se da vaši proizvode sadrže keratin, koji je poznat po svojim ispravljajućim svojstvima.

• Nakon pranja kose, koristite peškir napravljen od veoma apsorbujućeg materijala. Na primer, antibakterijski peškir od bambusa.

• Veoma nežno osušite kosu peškirom, kako biste izbegli oštećenje i naelektrisanje kose. Pažljivo upijte višak vode celom dužinom kose.

Izaberite odgovarajući češalj

Izaberite odgovarajući češalj
Foto: brightside.me
• Ne koristite okrugle četke jer su one napravljenje za uvijanje kose, naročito na krajevima.

• Da biste pravilno očešljali kosu, koristite češalj sa širokim zupcima - on će odlično razmrsiti kosu. Možete ga čak i koristiti za ravnomerno nanošenje balzam na krajeve svih pramenova.

Možete ispraviti kosu češljajući je

Možete ispraviti kosu češljajući je
Foto: brightside.me
• Pustite da vam se kosa prirodno osuši nakon pranja, ali ne zaboravite da je očešljate svakih 5 minuta. Podelite kosu na nekoliko delova, i polako vucite svaki deo kako bi kosa ostala u ispravljenom obliku. Možete koristiti i fen, ali samo sa hladnim vazduhom.

Konjski rep može da vam pomogne da se izborite sa tvrdoglavom kovrdžavom kosom

Konjski rep može da vam pomogne da se izborite sa tvrdoglavom kovrdžavom kosom
Foto: brightside.me
• Nakon pravilnog pranja, sačekate da se kosa osuši bar 70% i vežite nisko čvrst konjski rep. Ako imate pramenove koji vire iz repa, pričvrstite ih ukosnicama. Očešljajte rep kako biste dobro razmrsili kosu.

• Pomoću nekoliko gumica fiksirajte kosu na svakih 5-7 cm (zavisno od dužine kose). Pokrijte kosu svilenom maramom i sačekajte dok se ne osuši. Skinite maramu i gumice. Očešljajte kosu. Eto!Ili možete da koristite tajnu Latinoamerikanki
Ili možete da koristite tajnu Latinoamerikanki
Foto: brightside.me
• U Latinskoj Americi, žene imaju sopstvenu tajnu kako ispravljaju kosu: tehnika se zove "La toca". Da bi stilizovale svoju kosu, žene iz tropskih predela najpre je operu, osuše fenom sa hladnim vazduhom i obmotaju svoju skoro suvu kosu oko glave, fiksirajući je ukosnicama. Sledeće jutro ustanu sa svilenkastom, pravom kosom.

Naučite više o kozmetičkom ispravljanju:

Naučite više o kozmetičkom ispravljanju:
Foto: brightside.me
• Kreme i serumi za ispravljanje

Potrebno je da se nanesu dužinom kose i puste da se osuši. Ovi proizvodi štite od UV zraka, oštećenja i pregrevanja dlake. Jedina mana je što se ne mogu koristiti sa farbom za kosu jer ona blokira kremu da prodre u srž dlake. Stoga, neće biti vidljivog efekta.

• Sprejevi za ispravljanje i ulja

Mogu da se nanesu i na suvu i na mokru kosu. Uprkos tome što su zgodni za korišćenje, imaju i jednu neprijatnu manu: većina njih sadrži silikon i druge štetne sastojke koji se nakupljaju u kosi i oštećuju je iznutra. Sa druge strane, ulja dobro ispravljaju kosu i štite je od toplote.

Redovno korišćenje maski učiniće vašu kosu glatkom i svilenkastom. One su napravljene da hidriraju i hrane kosu iznutra. Kada je kosa zdrava iznutra, izgledaće lepo sa svakom frizurom.
Foto: brightside.me
• Maske od 3 vrste ulja

Pomešajte maslinovo, ricinusovo i čičkovo ulje u jednakim delovima. Količina ulja zavisi od dužine i gustine kose. Zagrejte mešavinu i nanesite je celom dužinom kose. Umotajte kosu u topao peškir i držite masku oko 40 minuta.

• Maska od maslinovog ulja

Ako nemate sva pomenuta ulja, možete koristiti samo jedno. Zagrejte tri kašike maslinovog ulja i nanesite na kosu. Umotajte kosu u plastičnu kesu da biste stvorili mini efekat staklene bašte. Za bolje rezultate, ostavite masku preko noći i operite kosu ujutru. Možda ćete morati da nanesete šampon više puta kako biste dobro isprali ulja. Kosu možete isprati i sa 1 litrom tople vode sa limunovim sokom.

Još jedan pomoćnik: bezbojna kana

Još jedan pomoćnik: bezbojna kana
Foto: brightside.me
• Još jedan popularan proizvod koji koriste žene sa kovrdžavom kosom jeste kana. Ona čini strukturu dlake debljom, a kao rezultat kosa postaje teža i ispravljenija. Može da se koristi i za tretman peruti i procvetalih krajeva.

Nanesite jabukovo sirće koje je prirodni ispravljač kose

Nanesite jabukovo sirće koje je prirodni ispravljač kose
Foto: brightside.me
Kosu kod kuće možete ispraviti i pomoću jabukovog sirćeta. Pomešajte dve kašike jabukovog sirćeta i jednu šolju vode i stavite u bočicu sa sprejem. Naprskajte opranu kosu celom dužinom. Ostavite tako nekoliko minuta, a onda isperite toplom vodom. Možete napraviti sprej za buduću upotrebu tako što ćete pomešati pola čaše jabukovog sirćeta i 1,5 litara tople vode. Sipajte mešavinu u bočicu i koristite je kad god želite da ispravite kosu.

Primjedbe