7 svakodnevnih predmeta koji su pravo leglo najštetnijih bakterija, prljavštine i zaraze!!

Svakodnevno dolazimo u kontakt sa mnoštvom bakterija koje mogu negativno uticati na naše zdravlje ukoliko neredovno vodimo računa o našoj higijeni ruku.

Pogledajte ovih 14 stvari sa kojima smo u kontaktu svakog dana, a nismo svesni koliko se zapravno bakterija nalazi na njima. 



Tastatura računara Zvuči bizarno, ali su tastature prljavije od toaleta. Oni su u konstantnom kontaktu sa bakterijama koje na nju nanosimo svakodnevno i ne čiste se dovoljno. Uglavnom ne zaboravljamo da očistimo toalet, ali na tastaturu zaboravimo. 

Mobilni telefoni 

Kao tastature, mobilni telefoni su u konstantnom kontaktu sa bakterijama, verovatno i više nego tastature s obzirom na to koliko ih često koristimo. 



Telefone koristimo stalno, svuda i za mnoge potrebe, a koliko ih često čistimo?! Ne možemo ni da zamislimo gde je novac koji držimo u rukama sve bio. Na hiljade ruku ga dodirnu, a nisu sve bile čiste. 

Predmeti u kuhinji Daske za sečenje, sudopera, sunđeri – svi oni sadrže više bakterije nego WC šolja. Kuhinja jeste mesto koje se redovno pere i čisti, ali upravo zato mnoge bakterije ostanu na sunđerima i drugim predmetima. Koristite tečnost za sudove kako biste oprali sudoperu i sunđer. 

Kupatilo Jasno je da je WC šolja jedan od najprljavijih predmeta u našem domu, a da ne spominjemo javne toalete. Iznutra i spolja, sve je prljavo i svuda se nalaze mikroorganizmi. Zapravo, na njima se nalazi najmanje 3,2 miliona mikroorganizama. 

Daljinski upravljač Iako su daljinski upravljači od krucijalne važnosti u našim životima, oni su ipak veoma prljavi. Imajte to na umu kada sledeći put budete nešto jeli dok gledate film ili seriju, nakon dodirivanja prljavog daljinskg upravljača. 

Kvake Postoje mnoge kvake koje dodirujemo svakog dana, od kancelarije do javnih toaleta, prodavnica, kafića. A one su često, ili nikako, čišćene. Nije teško zamisliti ljude koji su u povratku iz toaleta dodirnuli kvaku, a da pre toga nisu oprali ruke. 

Bankomati Ne samo da je novac prljav, već i sam aparat. Na njima se mogu naći bakterije koje izazivaju dijareju, a one se takođe nalaze i u toaletima. 

Primjedbe