Evo kako da prepoznate da li partner manipuliše vama

1. Prati vašu lokaciju

Prati vašu lokaciju
Foto: brightside.me
Pozivajući se na zabrinutost za vašu sigurnost, vaš partner se nudi da aktivira usluga praćenja lokacije na vašem telefonu. Štaviše, čekiranje na javnim mestima odavno je vaša navika. Zapitajte se da li je situacija u gradu toliko opasna da ne možete da odete do pekare bez kontrole voljene osobe? Ako nije, ovo su znaci nepoverenja. Vaš partner želi da bude svestan svakog vašeg koraka jer vam ne veruje i želi da kontroliše gde boravite.

2. Ne može da živi bez vas. Bukvalno

Ne može da živi bez vas. Bukvalno
Foto: brightside.me
Kada su sva interesovanja fokusirana na partnera i on ili ona postane smisao života, ne samo da to iritira i plaši, već pokazuje i da imate posla sa manipulatorom i ucenjivačem. Ponekada je ovo ponašanje "začinjeno" i odgurivanjem od vas vaših starih prijatelja. Poštovanje je osnova svake zdrave veze, uključujući i poštovanje ličnog prostora.

3. Pokušava da vas promeni po svom ukusu

Pokušava da vas promeni po svom ukusu
Foto: brightside.me
Najprijatnija stvar kod poklona jeste kada vaš partner uzme u obzir vaš ukus i hobije kako bi izabrao nešto što ćete voleti, trošeći ne samo novac već i vreme. Međutim, poklon nije uvek znak pažnje. Ako vam uvek poklanja gomilu onog što vam nije potrebno, to može da znači dve stvari. Prva stvar je da želi da osetite potrebu da uzvratite poklonom. Druga stvar je da želi da vas promeni po svom ukusu, birajući "pravu" odeću i predmete za dekoraciju enterijera.4. Pokušava da ograniči vaš život samo na porodicu
Pokušava da ograniči vaš život samo na porodicu
Foto: brightside.me
Zvuči ludo, ali itako jednostavna želja kao što je podizanje dece sa voljenom osobom, može postati razlog za manipulaciju. Međutim, planovi partnera za budućnost mogu se razlikovati. Ne biste smeli da manipulišete jedno drugim sa idejom dece. Ako je karijera važnija jednom partneru, a drugom porodica, to znači da ako ovaj drugi ne pristane na kompromis po pitanju želje za decom, prvi partner neće pristati na kompromis po pitanju svoje karijere.

5. Često koriste laskajuće reči

Često koriste laskajuće reči
Foto: brightside.me
Laskanje je najjače oružje da biste stekli nečiju naklonost. Međutim, kada dolazi sa teškom artiljeriijom u vidu laskajućih poređenja, nema sumnje: vaš partner ima ciljeve koje samo on ili ona zna. Ako naučite da vidite liniju posle koje kompliment postaje ulizivački i licemeran, bićete sposobni da izbegnete mnoge neprijatne posledice komunikacije sa manipulatorima.

6. Odgaja vas

Odgaja vas
Foto: brightside.me
Neki ljudi se u vezama ponašaju kao da je njihov partner 5-godišnje dete. Da bi "odgajio" svoje dete, oni koriste sistem kazni i nagrađivanja. Štaviše, mogu da koriste uvredljive i agresivne šale i veoma se iznenade kada se njihov "beba" partner konačno uvredi. Cilj ovakvog ponašanja jeste da posumnjate u svoju snagu i veštine i shvatite da ste zavisni od mudrog savetnika-manipulatora.

7. Čine da se osećate krivim za svađu koju su oni započeli

Čine da se osećate krivim za svađu koju su oni započeli
Foto: brightside.me
Ne postoje veze bez svađa. Kažu da onaj koji učini prvi korak i izvini se, više ceni vezu. Međutim, postoje različite vrste izvinjenja. Manipulatori vole da se izvine tako da se vi osetite krivim. Nećete imati dovoljno snage da raspravljate o prethodnom problemu jer ne želite izgledate kao kraljica drame. Kao rezultat, ovakve situacije će nastaviti da se ponavljaju iznova i iznova. 
Važno je da prepoznate situacije i ponašanja gde su ugroženi vaši interesi, sigurnost i prava i da ih zaustavite.

Primjedbe