“JEDNOM ĆEŠ SHVATITI DA SI OSTALA SAMA”: Roditelji umiru, muževi umiru ili se mijenjaju, ljubavnici varaju, djeca rastu…

U stvari uvijek si bila sama, ali ta spoznaja obično kasni. Roditelji umiru, muževi umiru ili se mijenjaju, ljubavnici varaju, a djeca rastu. 

Ili sama odlaziš, jer postupno postaju stranci. Ruši se ono što je, još jučer, funkcioniralo. Nije bitno što će se dogoditi, zapamti: samoća je uvijek iza leđa. Zrelost je sposobnost biti sama, bez dramatike, s mudrošću. 



Nakon što naučimo uživati u samoći, pružit će nam se mogućnost da ozbiljnije rastemo kao osoba. Vrijeme provedeno u miru može biti najproduktivnije vrijeme. 

Uglavnom zato što je manje ometanja te se možete fokusirati i napraviti ono što želite. Kad ste sami, jedina osoba oko čije se sreće trebate brinuti u tom trenutku, ste vi. Možete si priuštiti stvari koje vas čine sretnim. 



Pripremajte se za to na vrijeme. Evo, kako: 

Svi, osim najbližih su zamjenjivi 

Puštaj nove ljude u svoj život što više. 

Kada redovito provodite neko vrijeme sami i konačno počnete uživati u tome, spoznat ćete da ćete čak i više uživati u svojim odnosima s drugim ljudima. To je zato što vam vrijeme provedeno u miru pruža više osjećaja vrednovanja sebe. 

Samoća vam također pruža osjećaj zahvalnosti na svim velikim stvarima koje dolaze iz vaših odnosa s drugim ljudima, čega ranije uglavnom niste bili svjesni. 

Oprosti svima kojima možeš, ostale zaboravi 

Zaborav – najbolja kazna i najbolji lijek. I nikada se ni s kim ne raspravljaj, bolje uradi sebi manikuru. 

Ne žuri 

Sve što se brzo događa, nije dugog vijeka. Ako doista nešto želiš – uradit ćeš to. Ako si se predomislila, znači nije bilo značajno. Rizične želje i postupci odlaze, daj im da se “slegnu”. Radi ono u čemu nisi sigurna, samo onda, ako te ta želja proganja već duže vrijeme. 

Ova točka dopunjuje prethodnu: ako nešto zaista želiš i smatraš to ispravnim – djeluj! 

Želje – i jesu život. Daj želji da živi unutar tebe i slijedi je. Ako nije nestala, ispuni je. 

Radi što želiš, ali pobrini se za svoj duh i tijelo, inače će ti se, iznenada, osvetiti 

Stekni naviku osluškivanja što duh i tijelo žele, i ispuni im želju. To. Ako nisi nikad slušala svoju dušu i tijelo, i ne znaš kako govore, počni od jednostavnih stvari, poput čitanja dobrih knjiga, duboke molitve, meditacije, zdravije prehrane, laganih šetnji, plivanja, ili joge. Dalje će se sve dogoditi, samo od sebe: duh i tijelo čekaju da budu uslišeni. 

Romantika, ljubav i strast 

Ali ako ih pomiješaš sa seksom, možeš ostati bez svega. A to je štetno, i ne previše pametno. Neka romantika i ljubav žive u tvom životu s novim muškarcem. 

Posljednja stvar koja te treba brinuti: što će o tebi pomisliti ljudi 

Ljudi uglavnom misle o sebi, a također i o tebi – mjereći prema svojim uvjerenjima. 

Kada počnete više vremena provoditi u samoći, naučit ćete vjerovati svojim instinktima i donositi odluke bez potrebe za odobravanjem od strane drugih. 

Boj se sigurnosti, rutine, predvidljivosti 

Sigurnost – početak senilnosti. Sumnjaj, dopuštaj druge varijante, ostavljaj otvorenim puteve za povlačenja. Sumnjam u svaku točku koju sam napisala. Ali, ipak ostavit ću sve kako jeste. Jednog dana ostat ću sama, i provjeriti jeli ovo, zaista korisno. 

P.S. Ovo je jedinstvena točka, u koju ne sumnjam: čuvajte prijatelje 

Jako je vrijedno skupljati i njegovati dobra prijateljstva. 

Jednog dana, kada shvatim da sam ostala sama, oni će doći i reći: Jesi li normalna, pa imaš nas! 

I to je istina. 

Primjedbe

  1. Jako lijepo rečeno i tačno. Pronašla sam se u ovom tekstu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar