PAŽNJA! ŠTA JE ‘SIDS’ OD KOJEG JE UMRO ŽIKIN SIN: Evo koji su uzroci i kako da ga spriječite!

Obdukcija dječaka pokazala je da je uzrok tragedije takozvani SIDS “iznenadna smrt”.Smatrali su da je uzrok trovanje. 

Sindrom iznenadne smrti odojčeta pogađa djecu uzrasta do godinu dana, najčešće u snu. Učestalije se javlja kod dječaka, u zimskom periodu, kod djece koja koriste cucle i najčešće u uzrastu od 4. do 6. mjeseca života. Sindrom iznenadne smrti starijeg djeteta se javlja kod djece starije od godinu dana, najčešće u snu. Po učestalosti je manje zastupljen nego kod odojčadi”. 

Sindromom iznenadne smrti (SIDS) smatra se stanje kada dijete mlađe od godinu dana umre, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo. Smatra se da je iznenadna smrt uslovljena postojanjem više faktora. U svijetu trenutno postoji veliki broj istraživanja uzroka iznenadne smrti, jer i pored svih raspoloživih dijagnostičkih mogućnosti i obdukcionih nalaza, a uzrok veoma često ostane nerazjašnjen. 

Kada govorimo o uzrocima iznenadne smrti odojčeta ispitivanja idu u pravcu respiratornih poremećaja po tipu centralnog hipoventilacionog poremećaja, poremećaja funkcija centralnog nervnog sistema i centra za kontrolu budnog stanja, gušenja (koje nastupa najčešće kao posljedica regurgitacije želudačnog sadržaja i aspiriranja u disajne puteve), poremećaja srčanog ritma. 

Američki nacionalni zdravstveni instituti kao najčećše faktore koji dovode do SIDS-a navode sljedeće: 

beba se teško budi
poteškoće organizma da detektuje višak ugljen-dioksida u krvi
spavanje na stomaku ili na boku
spavanje na izrazito mekanim površinama
spavanje s roditeljima
prerano rođenje ili mala težina na rođenju
izloženost bebe duvanskom dimu – i tokom majčine trudnoće i po rođenju djeteta
nedovoljna prenatalna njega
siromaštvo
to što je beba jedna od blizanaca ili trojki, četvorki itd.
kratak razmak između trudnoća

Prevencija 

Što se tiče načina odbrane od mogućnosti za pojavu sindroma iznenadne smrti, sajt LiveScience iznijeo je preporuke Američke pedijatrijske akademije. Stručnjaci iz ove institucije savjetuju: 

Neka beba spava na leđima. (Prema podacima Američke pedijatrijske akademije, ovo smanjuje vjerovatnoću za SIDS za čak 50 odsto.)
Dijete bi trebalo da spava na tvrđoj podlozi.
Beba ne bi trebalo da dijeli postelju, tj. da spava s roditeljima. S druge strane, preporučuje se da bebin krevetac bude u sobi u kojoj spavaju i roditelji.
U krevecu ne treba da budu jastučići, bespotrebni ćebići i plišane igračke.
Temperatura ne bi smjela da bude previsoka.
Ne koristite proizvode koji se mogu pronaći na tržištu, a koji se reklamiraju kao preventive za sindrom iznenadne smrti jer nijedan od njih nije odobren od strane zvaničnih institucija, niti testiran na bezbjednost i efektivnost.
Ne primoravajte bebu da koristi cuclu, ali joj je, ukoliko ona to želi, dajte tokom dremke ili spavanja.
Uz to, nacionalni zdravstveni instituti preporučuju i dojenje kao odličnu zaštitu jer se tako smanjuje vjerovatnoća da će se razviti infekcije disajnih puteva.

Primjedbe