POUČNA PRIČA OD 20 SEKUNDI: Bog čini čuda iz naših slabosti

Neki stari trgovac je svako jutro odlazio na izvor gde bi napunio svoja dva glinena vrča i odnosio ih na ramenima kupcima u grad. 

Jedan od tih vrčeva beše napukao. 

Zato je gubio vodu do odredišta, a drugi beše ispravan i donosio je više zarade. Celi, noviji vrč je bio ponosan na svoj rad jer je u njemu nosač donosio mnogo više vode nego u oštećenom, a oštećeni vrč se zbog toga stideo. Osetivši se manje vrednim, napukli vrč jedno jutro progovori vlasniku: "Sramim se jer ti ne mogu služiti. 

Svestan sam svojih ograničenja i da zbog mene ne dobijaš očekivanu zaradu, jer sam napola prazan kad u grad stignemo. Molim te, oprosti mi moju slabost!” Idućeg jutra, na putu od izvora prema gradu, vlasnik upita napuknuti vrč: “Pogledaj kraj puta, šta vidiš?” 

“Vidim nešto jako lepo, puno lepog i rascvetanog cveća”, odgovori vrč. “Da, predivan je zahvaljujući tebi. 

Jesi li primetio da cveće duž puta kojim idemo cveta samo na tvojoj strani, ali ne i na strani celog vrča? To je zato što sam znao za tvoj nedostatak te sam kupio seme i posejao ga na tvojoj strani puta, a ti si ga, i ne znajući, svaki dan zalivao. Već dve godine berem to čudesno cveće koje mojoj porodici i meni donosi toliko radosti. Kada ti ne bi bio takav kakav jesi, to nas cveće ne bi radovalo iz dana u dan. Zato ne zaboravi da smo svi pomalo slomljeni, ali Bog zna kako načiniti čudo iz naše slabosti”. 

Primjedbe