16 grešaka u šminkanju zbog kojih izgledate i 15 godina starije

1. Koristite pogrešnu nijansu rumenila

Koristite pogrešnu nijansu rumenila
Foto: instagram.com
Rumenilo je vaš prijatelj, ali lako može da postane i vaš neprijatelj ako je previše svetle ili tamne nijanse. Blagi dodir boje breskve i ruže daće vam mladolik izgled, dok će tamnije nijanse učiniti da izgledate umorno.

2. Ne negujete kožu

Ne negujete kožu
Foto: youtube.com
Bijonse možda ima besprekoran ten, ali mi smrtnici moramo da dodatno negujemo kožu. Suva, masna, umorna i ispucala koža najgora je podloga za šminku. Nakon čišćenja i toniranja lica, obavezno nanesite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

3. Stavljate svetlucavu senku iznad kapka

Stavljate svetlucavu senku iznad kapka
Foto: instagram.com
Hajde da se zahvalimo bogovima šminje za mat nijanse koje savršeno uokviruju naše oči. Svetlucave senke samo naglašavaju bore i nabore, pa ih je najbolje stavljati na sredinu kapka i u uglovima očiju.

4. Ne blendate dovoljno

Ne blendate dovoljno
Foto: youtube.com
Puder može da izgleda kao druga koža ako savladate umetnost blendiranja. I kada vam se čini da ste dovoljno blendali, verovatno niste u pravu. Možete blendati četkom ili sunđerom i najvažnije je da se ne vide grube linije na licu.

5. Nošenje previše svetlog korektora

Nošenje previše svetlog korektora
Foto: instagram.com
Ovo će učiniti da vaša koža izgleda umorno. Svetle nijanse skreću pogled na te delove lica, pa ako je vaša koža vać izborana, hidrirajte je i koristite korektor za jednu do dve nijanse svetliji od vašeg tena.

6. Hajlajter na pogrešnim mestima

Hajlajter na pogrešnim mestima
Foto: instagram.com
Hajlajter treba nanositi na istaknute tačke na licu kako biste sijali kao dijamant. Ako imate grubu ili izboranu kožu, onda ćete hajlajterom to još više istaći. Igrajte na sigurno tako što ćete ga nanositi iznad jagodica i usana.

7. Previše senki za oči

Previše senki za oči
Foto: youtube.com
Možete staviti koliko god slojeva senke želite, ali ako hoćete da istaknete oči, držite se neutralnih, mat nijansi. Previše boja će samo istaći problematične delove lica.

8. Koristite tonu pudera

Koristite tonu pudera
Foto: instagram.com
Naša koža je s godinama sve suvlja, pa joj je potreba što češća hidratacija. Puder apsorbuje masnoće i vlagu, usled čega koža izgleda umorno i suvo. Ako baš morate, nanesite malo pudera na delove koji se brzo maste.9. Previše slojeva tečnog pudera
Previše slojeva tečnog pudera
Foto: instagram.com
Savršena koža je mit. Niko nema savršenu kožu, osim beba, naravno. Ipak, puder može biti vaš najbolji prijatelj ako ga pravilno nanosite. Hidrirajte kožu, stavite prajmer i malo pudera. Zapamtite, manje je više.

10. Previše iscrtane usne

Previše iscrtane usne
Foto: instagram.com
Ne privlačite pažnju na sitne bore oko usana tako što ćete ih previše uokviriti olovkom za usne. Pratite prirodnu liniju usana i izaberite olovku koja odgovara boji karmina. Možete korisiti kremastu olovku i nacrtati liniju blago iznad linije usana za efekat punih usni.

11. Koristite samo crni ajlajner

Koristite samo crni ajlajner
Foto: instagram.com
Previše dugo smo koristili crni ajlajner. Vreme je za malo boje koja će istaći vaše prelepe oči! Odlučite se za boju koja će dati savršen kontrast boji vaših očiju.

12. "Baking" tehnika šminkanja

"Baking" tehnika šminkanja
Foto: youtube.com
Ova tehnika podrazumeva stavljanje pudera u slojevima ispod očiju, malo se sačeka, a onda sve iščetka. Ovo je ogromna greška ako imate dehidriranu ili zrelu kožu. Umesto toga, hidrirajte, nanesite korektor i preskočite puder. Potrebna vam je sva hidratacija koju možete dobiti.

13. Preskačete prajmer

Preskačete prajmer
Foto: youtube.com
Prajmer ne samo što drži šminku na mestu, već osigurava gladak izgled, jer smanjuje znakove bora i pora. Hidrirajte kožu i potražite prajmer sa efektom protiv starenja i smanjenja vidljivosti pora.

14. Ne skidate šminku pre spavanja

Ne skidate šminku pre spavanja
Foto: youtube.com
Uklanjanje šminke nakon dugog dana je iscrpljujuće, ali je ključan korak u nezi kože koji ne smete preskakati. Ako to ne radite, koža će vam izgledati starije, stvaraće se bore, a pod rizikom ste i od infekcije jer narušavate zaštitnu barijeru.

15. Ne stavljate karmin

Ne stavljate karmin
Foto: instagram.com
Kako starimo, gubimo pigmentaciju usana, pa im zato dodajte malo boje - ali nemojte preterivati. Ako težite mladalačkom izgledu, izbegavajte tamne nijanse jer će učiniti da vaše usne izgledaju manje.

16. Neuredne obrve

Neuredne obrve
Foto: instagram.com
Obrve su veoma važne jer uokviruju oči i daju našem licu prirodno zatezanje. Normalno je da se prorede sa godinama, pa koristite senku, olovku i gel kako biste definisali njihov izgled.

Primjedbe