DOKAZ Ne ubija masna hrana, nego grickalice!

navodi se u istraživanju koje su sprovele zdravstvene organizacije u Britaniji. 

Zvanični savjeti državnih organa za javno zdravlje u Velikoj Britaniji su potpuno pogrešni, tvrdi se u izvještaju koji su objavili britanski Nacionalni forum za gojaznost i Zavod za javno zdravlje. 



Savjetovanje ljudima da praktikuju ishranu siromašnu mastima, kako bi snizili holesterol ima “katastrofalne posljedice po zdravlje”, osnovna je okosnica ovog izvještaja. Izvještaj takođe optužuje velike državne zdravstvene institucije zbog nepravde. 

Optužuju ih da su u dosluhu sa kompanijama iz prehrambene industrije daju pogrešne savjete onima koji imaju problema sa gojaznoću ili holesterolom. 



Objavljeno istraživanje dalje tvrdi da zasićene masti ne prouzrokuju bolesti srca a da punomasni mliječni proizvodi, uključujući mlijeko, jogurt ili sir, mogu čak i zaštititi od srčanih bolesti. Ova tvrdnja izazvala je velike polemike u raznim naučnim krugovima.

Istraživanje upozorava da se proizvodi koji su označeni kao “nemasni”, “light” ili da “snižavaju holesterol” treba izbjegavati u širokom luku. 

U izveštaju se takođe navodi da propagiranje dijeta i načina ishrane koji sadrži nizak procenat masti neće riješiti probleme sa gojaznošću, ističući da je upravo grickanje između obroka ono što ljude u stvari čini debelima. 

Umjesto ovoga, neprofitne organizacije savjetuju da se u organizam unosi više neprerađenih namirnica, poput mesa, ribe, mlečnih proizvoda ili povrća sa visokom koncentracijom “dobrih masti” kao što je avokado, ističući da “nismo debeli od hrane”. 

U istraživanju se ističe da šećer nije preporučljiv i da ga treba izbjegavati, ali da je brojanje kalorija besmisleno, i da je mit da će se fizičkom aktivnošću nadomjestiti svi nedostaci loše ishrane ipak – samo mit. 

Umjesto toga, najzdraviji način ishrane je onaj koji je siromašan prerađenim ugljenim hidratima a bogat zdravim mastima, i upravo ovakav način ishrane smanjuje rizik od bolesti srca, navodi se u izvještaju. 

Primjedbe