Evo kako da lako i brzo prepoznate nekvalitetnu odeću koja će se raspasti čim je kupite

1. Fleksibilnost i širina cipela

Fleksibilnost i širina cipela
Foto: brightside.me
Mnogi modeli cipela izgledaju prelepo u izlogu, ali nisu dobri za vaša stopala. Kada kupujete nove cipele, pokušajte da ih savijete i uvijete kako biste proverili njihovu fleksibilnost. Cipela treba da bude savitljiva i da pokaže otpor kada pokušate da je uvijete. Kada isprobavate cipele, hodajte na čvrstoj površini kao i na tepihu, kako biste videli kako se ponaša na obe podloge.
Obratite pažnju ne samo na dužinu već i na širinu. Treba da imate dovoljno mesta da lagano pokrećete prste. Ako ih uopšte ne možete pomeriti, cipela je previše uska.

2. Niti u džemperu od kašmira

Niti u džemperu od kašmira
Foto: brightside.me
Ako želite da kupite džemper od kašmira, proverite broj niti vunice; većina ima dvostruku nit, što znači da su dve niti upredene kako bi se stvorila jedna jača. Više niti znači da je vunica jača, deblja i trajnija od one sa samo jednom. U pletenju sa vunicom od jedne niti jedna strana deluje šire od druge, zbog čega izgleda kao da prave jednu vertikalnu kolonu.

3. Uklapanje šara

Uklapanje šara
Foto: brightside.me
Kod viskokokvalitetne odeće, šare se uklapaju na šavovima i rukavima. Proizvođači jeftine odeće ne obraćaju pažnju na ovaj detalj kako bi smanjili troškove, jer uklapanje znači i potrošnju više materijala. Ipak, neuklapanje može biti i namerno, kako bi se komadu odeće dao ekscentričan izgled.

4. Savršena dužina farmerki

Savršena dužina farmerki
Foto: brightside.me
Za žene ovo često zavisi od tipa pantalona. Ako je dužina do članaka, ivica treba da bude tačno iznad kosti članka. Uske farmerice treba da pokriju članak, a ravne vrh vašeg stopala. Svakako, važno je da izaberete model koji odgovara vašoj građi.
Za muškarce važi pravilo da pantalone treba da budu dovoljno duge da pokriju čarape, ali i dovoljno kratke da ne pokriju cipele.

5. Kvalitet materijala

Kvalitet materijala
Foto: brightside.me
Uvek proverite etiketu. Iako su veštački materijali jeftiniji i često se mešaju sa prirodnim, oni ne traju koliko i prirodni materijali ukoliko se često peru. Na svetlu proverite gustinu tkanja i težinu materijala.
Na kraju, proverite i unutrašnje i spoljašnje šavove. Nije dobro ukoliko su aljkavo odrađeni, labavi ili prošiveni više puta.6. Ne verujte veličinama na etiketi
Ne verujte veličinama na etiketi
Foto: brightside.me
Iako se nekada koristila standardna tabela velčina, danas većina brednova ima svoj sistem. Takođe, mere su se promenile od prošlosti do danas. Ono što je danas veličina 36, nekad je bila 40. Stoga, uvek isprobajte različite veličine kako biste videli koja vam zapravo odgovara.

7. Obucite se prikladno za kupovinu

Obucite se prikladno za kupovinu
Foto: brightside.me
Ako idete da kupite cipele, obujte par koji lako možete da skinete. Generalno, obucite udobnu odeću kada krenete u kupovinu, ali ispod nje nosite veš koji biste nosili ispod odeće koju planirate da kupite.

8. Doba godine

Doba godine
Foto: brightside.me
Mnoge stvari mogu biti mnogo jeftinije u određenom mesecu. U januaru je nabolje kupovati kapute i zimsku obuću, jer je na popustu, dok je jesen najbolje vreme za kupovinu farmerki.

9. Period čekanja

Period čekanja
Foto: brightside.me
Nemojte odmah kupiti stvar koja vam se svidi. Najbolje da sačekate nedelju dana. Nakon ovog perioda većina odluči da tu stvar zapravo i ne želi. Takođe, kako finansijski planeri tvrde, ne bi trebalo da na odeću potrošite više od 5% svoje plate.

10. Cena po nošenju

Cena po nošenju
Foto: brightside.me
Kada odlučujete da li da kupite skup komad odeće ili obuće ili njegovu jeftiniju varijantu, izračunajte njegovu cenu po nošenju. To je cena predmeta i njegovog održavanja podeljena sa brojem puta koliko ćete ga nositi. Prema ovoj jednačini, ako ćete odeću nositi redovno ili svakodnevno, bolje je odlučiti se za skuplju varijantu, jer će vam duže trajati. Obrnuto važi za predmete koje nećete nositi često.

Primjedbe