PALČICA: Neverovatne fotografije bebe koja je na rođenju imala 400 grama

Jedna od najmanjih beba ikada rođenih u Aziji, a koja je pritom preživela, konačno je otišla kući posle šest meseci provedenih u bolnici. 

Malena Manuši bila je teška tek 400 grama kada je došla na svet 12 nedelja ranije nego što je bilo predviđeno. Rođena je 15. juna u Radžastanu u Indiji i tokom svojih prvih trenutaka nije disala. 



Lekari nisu verovali da će uspeti da preživi pošto joj je koža bila tanka, organi nedovoljno razvijeni, a stopalo veličine nokta na palcu. 

Uprkos svim prognozama Manuši je, za koju se smatra da je najmanja beba ikada rođena u Aziji, počela da dobija na težini. 



Borila se borila protiv svih šansi i uspela je – rekla je njena 48-godišnja mama. 

Pošto je na ultrazvuku otkriveno da do fetusa ne dolazi dovoljno krvi, Sita je morala da se porodi carskim rezom u 28. nedelji. 

Doktori su roditeljima rekli da će beba čak i da preživi imati tek pola procenta šansi da nema neko oštećenje mozga. 

Tokom narednih nekoliko dana Manuši je izgubila na težini, što je samo dodatno umanjivalo šanse i nade da će preživeti. Ali, Manuši je dokazala da je veoma jaka iako je u prvih nedelju dana hranu dobijala preko cevčica, a iz respiratora skoro da je i nisu vadili. Tek je sa sedam nedelja probala majčino mleko. 

Šest meseci kasnije devojčica ima oko dve i po kile i konačno je puštena kući. 

Primjedbe