SVAKODNEVNE NAVIKE KOJE NAM NARUŠAVAJU ZDRAVLJE: Ove navike nam ostavljaju trajne posljedice na organizam i potomke

Neko voli da zapali cigaretu s vremena na vreme, neko da jede slatkiše, a drugima vežbanje ne ide baš od ruke 

Pitanje je zapravo koliko često ponavljamo ove navike koje nisu dopre po nas. Pogledajte ovih 12 stvari koje ponavljamo svakog dana i nesvesno narušavamo svoje zdravlje. Loše je kada spavate previše, ali je isto tako loše i kada nedovoljno spavate Nedovoljno sna uzrokuje probleme sa pamćenjem i procesom razmišljanja, dok ljudi koji previše spavaju imaju problem sa kvalitetom sna. 

To je začarani krug, ili ne spavate dovoljno (ili spavate previše), to će sve uticati na kvalitet vašeg sna. Ne bi trebalo da se baš prečesto tuširate i perete kosu svakog dana Zvuči malo čudno, pod preteranim tuširanjem smatra se često i dugo tuširanje, a na taj način možete jako da oštetiti kožu. Takođe, pranje kose svakog dana nije dobro. 

Činjenica je da morate praviti pauze između pranja kose. Što je češće perete, to će biti masnija. 

Disanje iz grudi Ovako većina nas diše. To je loše jer ne udišemo dovoljno duboko. Pravilan način kako bi trebalo da dišemo jeste iz dijafragme ili stomaka. Dok disanje iz grudi uzrokuje da naše srce kuca brže, duboko disanje pomaže kod krvnog pritiska, stresa i protoka krvi. Pravilno disanje možete naučiti i na časovima joge. 

Obratite pažnju na položaj u kom sedite Ovo je nešto što se mora ozbiljno shvatiti jer dovodi do raznih fizičkih i mentalnih problema. Nepravilno držanje utiče na vaše organe, posebno pluća i srce. Previše sedenja može vas potpuno usporiti, ukratko, što više sedite, to manje energije imate. 

Isključivanje jedne velike grupe namirnica Svi pokušavamo da izbegavamo ugljene hidrate ili pak masti, ali nije najpametnija ideja da ih potpuno isključimo iz naše ishrane. Našem telu su ipak potrebne sve vrste namirnica kako bi najbolje funkcionisalo. Ugledni hidrati i masti veoma su važni za nivo energije i proces razmišljanja. 

Preterano vežbanje Vežbanje može biti isto toliko loše kao i neaktivnost. Ukoliko preterujete sa vežbanjem, vaše telo to neće dobro podneti. Trebalo bi da postoji sklad između toga koliko vežbate, jedete i odmarate. U suprotnom ćete se osećati samo umorno i slabo, ali i depresivno, često ćete menjati raspoloženje i nećete imati entuzijazma. 

Gledanje televizije pre spavanja Gledanje TV-a pred spavanje bi trebalo izbegavati, ali bi posebno trebalo izbegavati horor filmove ili bilo šta uznemirujućeg sadržaja. Svetlost ekrana nije dobra za mozak koji se sprema za spavanje, a takođe može uticati i na vaše snove. 

Primjedbe