Čokoholičari, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovna konzumacija čokolade zaista korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navalite na čokoladu bez grižnje savjesti – istraživanje objavljeno u publikaciji “Appetite” otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnost
U istraživanju je učestvovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivnie sposobnosti. Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga. Ključ pozitivnih efekata čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac.
Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim učešćem flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?! U 16. vijeku čokolada je doplovila do Evrope i tada je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh.
Sada kad znate sve ove informacije, brzim korakom do prodavnice po čokoladu – ali tamnu!
Primjedbe
Objavi komentar