Istraživanje: Što više volite čokoladu – to ste pametniji

Čokoholičari, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovna konzumacija čokolade zaista korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navalite na čokoladu bez grižnje savjesti – istraživanje objavljeno u publikaciji “Appetite” otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnost
U istraživanju je učestvovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina te su se istraživale njihove prehrambene navike te njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivnie sposobnosti. Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga. Ključ pozitivnih efekata čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac.
Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim učešćem flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?! U 16. vijeku čokolada je doplovila do Evrope i tada je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh.
Sada kad znate sve ove informacije, brzim korakom do prodavnice po čokoladu – ali tamnu!

Komentari