“Moja žena ne radi”: Za posao domaćice se ne dobiva diploma, ali…

Radni dan domaćice uvijek počinje prije drugih ukućana, međutim bez obzira na sve obaveze i poslove koje tokom dana obave, rad žena domaćica se ne poštuje dovoljno.
Jedan muž, čija je žena domaćica, ispričao je svom psihologu kako gleda na posao i obaveze svoje supruge…
Razgovor između jednog muža (M) i psihologa (P):
P: Čime se bavite gospodine?
M: Radim kao knjigovođa u banci.
P: A vaša žena?
M: Ona ne radi. Ona je domaćica.
P: Ko sprema doručak za vašu porodicu?
M: Moja žena, jer ona ne radi.
P: U koje vrijeme ustaje vaša žena?
M: Ona se rano budi jer sve treba organizovati. Ona priprema ručak za djecu, brine se da su lijepo obučena i počešljana, da doručkuju, operu zube i imaju sve spremno za školu. Ona se budi kad i beba i mijenja joj pelene i odjeću. Ona je i podoji i spremi užinu.
P: Kako vaša djeca idu do škole?
M: Ona ih vodi, jer ona ne radi.
P: Pošto odvede djecu u školu, šta onda radi vaša žena?
M: Da ne bi morala previše puta da se pakuje i raspakuje, ona obično obavi još nešto dok je napolju, kao naprimjer, plati neke račune ili svrati do prodavaonice. Ponekad nešto zaboravi i onda mora ponovo da ide u prodavnicu, sve sa bebom. Kad se vrati kući mora da nahrani tj. podoji bebu ponovo, promjeni pelenu i spremi je za popodnevno spavanje, sredi kuhinju pa onda odjeću i kuću. Znate, ona ipak ne radi.
P: A navečer, kada se vratite sa posla, šta vi radite?
M: Odmaram se, naravno. Ipak sam umoran nakon cijelog dana u banci.
P: Šta vaša žena radi navečer?
M: Spremi večeru, posluži djecu i mene, opere posuđe, još malo sredi kući što treba, pobrine se da je pas nahranjen. Pošto djeci pomogne oko domaćeg, pripremi ih za spavanje, njih obuče u pidžame, a bebu u svježe pelene, da im mlijeko svima, provjeri da su zubi oprani. Kada legne spavati, često se budi jer doji i noću i mijenja pelene po potrebi dok mi odmaramo. Ipak ona ne mora da ustane ujutru da ide na posao.
Ovo je dnevna rutina mnogih žena širom svijeta, počinje ujutro i nastavlja se do kasnih večernjih sati… I to se zove “ona ne radi”?!
Za posao domaćice se ne dobija diploma, ali ona ima ključnu ulogu u životu porodice!
Uživajte i cijenite svoju ženu, majku, tetku, sestru, kćerku jer njihova žrtva nema cijenu.

Komentari