Sofija je robot s državljanstvom, a sada bi željela dobiti i dijete

Kada su ju pitali kako bi nazvala svoju kćer, odmah je odgovorila kako bi ju nazvala po sebi, Sofija.
Čini se kako, gdje god da se pojavi, ovaj robot izaziva snažne reakcije. Čim je dobila državljanstvo, mnoge žene u Saudijskoj Arabiji pobunile su se kako robot ima više prava od njih. Podsjetimo, Saudijska Arabija ima vrlo opresivne zakone koji se odnose na žene – tek su prošlog mjeseca dobile pravo da voze auto. Svaka žena i dalje mora u javnosti imati mušku pratnju, uglavnom člana porodice. Sofija pratnju nema, a nije obavezna nositi burku ili bilo kakvo drugo pokrivalo. Na Twitteru su se pojavile brojne rasprave pod oznakom #Sophia_calls_for_dropping_guardianship, a Sofija bi mogla postati i nova predstavnica borbe za ženska prava.
Sofija je u intervjuu kojeg je dala nakon dobivanja državljanstva razljutila Elona Muska, direktora Tesle i pobornika regulacije robotike i umjetne inteligencije. Na pitanje smatra li da roboti mogu preuzeti svijet, odgovorila je kako su previše čitali njegove objave, te gledali previše holuvudskih filmova.
“Ne brinite: ako ste fini prema meni i ja ću biti fina prema vama”, dodala je Sofija što je mnogima zazvučalo kao prijetnja.
Musk je na njen komentar odgovorio te ironično predložio “hranjenje” filmovima iz trilogije “Kum”.
“Šta je najgore što se može dogoditi”, zapitao se na Twitteru.
Ovaj robot, nastao po uzoru na glumicu Odri Hepbrn (Audrey Hepburn), honkonške firme ”Hansnon Robotic” nema unaprijed isprogramirane odgovore, nego koristi strojno učenje, prepoznaje ljudske izraze lica te na njih može odgovoriti vlastitim grimasama. Njen mozak funkcioniše pomoću wi-fi mreže, a ima i vrlo zavidan vokabular.

Komentari